Een inspirerende rondleiding door het Fort Sabina

Een inspirerende rondleiding door het Fort Sabina

Wat een boeiende historie herbergt deze plek

Wij zijn uitgenodigd op Fort Sabina. Het ontvangst is allerhartelijkst. In De Kletsmajoor worden we getrakteerd op een heerlijk kopje koffie en een brosse koek.

Na een film in de Canonkamer krijgen we een boeiende rondleiding van de heren Frits en Rob.

Fort Sabina is een icoon van Bevochten Brabant. Het rijksmonument is een van de grootste en best bewaarde forten
van de Zuidwaterlinie en maakt deel uit van de huidige Stelling van Willemstad.

Door de tijd was het niet alleen een verdedigingswerk maar ook een schuilplaats voor burgers en was het in gebruik als munitieopslagplaats. Het is zelfs een waar vakantieoord geweest. Kortom er was genoeg te vertellen en dat hebben de heren gedaan!

Fort Sabina werd in 1810 gebouwd om de kust te verdedigen. Het is een van de weinige forten van de Zuidwaterlinie dat is opgetrokken uit steen en dan een van de drie Nederlandse ‘Tour Modèles’ heeft. In deze toren werden alle onderdelen van het leger samen gebracht, dat was nieuw in die tijd. 

Opvallend aan Fort Sabina is dat het uit verschillende onderdelen bestaat. Naast de toren is er later een bomvrije kazernegebouw en een kruitmagazijn aangebouwd. En uit een latere periode is er buiten het fort een torpedoloods met een botenschuur aan toegevoegd.

Fort Sabina heeft een rol gespeeld in verschillende oorlogstijden; tijdens de Frans–Duitse oorlog is het fort in stelling gebracht en is het gebied rondom het fort gedeeltelijk geïnundeerd (onder water gezet). In tegenstelling tot
vele andere forten is fort Sabina tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog ook gemobiliseerd en hebben zich hier gevechten afgespeeld.

Met veel enthousiasme vertelt Rob ons het verhaal van Wally; Walther Veness is een van de Canadese soldaten die het fort bewaakt. De armoede op de boerderij van zijn ouders en een hang naar avontuur hebben hem het leger in gedreven. Na de verrassingsaanval op Fort Sabina nemen de Duitsers hem als gevangene mee naar bezet gebied. Bloedend ligt hij in hun bootje. Vijandelijke munitie heeft hem in de buik getroffen. Hij wordt nog verplaatst naar het ziekenhuis maar komt helaas om in het Ziekenhuis van Dirksland. Het verhaal van Walter is tot leven gekomen door de bewaard gebleven correspondentie met zijn moeder.

Na de rondleiding is het genieten van een Brabantse lunch. Het is een aanrader om een keer tijdens je fietstocht het fort te gaan bekijken en te genieten van een heerlijke lunch in restaurant De Kletsmajoor in het Fort. Er worden tegenwoordig op het Fort Sabina allerlei evenementen georganiseerd voor groot en klein. 

Deel deze post